NÄYTTELYN KULKU

- 6 luokkaa; junioriluokka (JUN), nuortenluokka (NUO), avoinluokka (AVO), veteraaniluokka (VET), käyttöluokka (KÄY) sekä valioluokka (VAL). JUN-VET luokkiin osallistumisoikeus riippuu koiran iästä. KÄY ja VAL luokkiin voidaan ilmoittaa koira, jolla niihin tarvittavat tulokset löytyvät koiran omalta sivulta. Näiden tarkemmat erottelut TÄÄLLÄ(linkki).

- Jokaisessa luokassa koirat erotellaan sukupuolen perusteella; urokset ja nartut.

- Näyttelyn tuomarointi alkaa laatumaininnan antamisesta koirille. Laatumainintojen selitykset löydät TÄÄLTÄ(linkki).

- Kun luokan kaikille samaa sukupuolta oleville koirille on jaettu laatumaininnat siirrytään kilpailuluokkaan, johon osallistuvat kaikki erinomaisella (ERI) palkitut koirat. Tuomari sijoittaa neljä parasta erinomaisen saanutta koiraa paremmuus järjestykseen; ERI1, ERI2, ERI3 ja ERI4. Jokaisessa luokassa (JUN, NUO, AVO, VET, VAL, KÄY) on oma kilpailuluokkansa ja kummankin sukupuolen edustajat kilpailevat erikseen.

- Kilpailuluokassa koirille on mahdollisuus antaa maininta sertinarvoinen (SA). Tämän maininnan tuomari antaa koiralle, joka on tuomarin mielestä sertifikaatin (SERT) arvoinen. Tätä mainintaa tuomarin ei ole pakko antaa kenellekään, jos mielestään koirat eivät ole tarpeeksi tasokkaita. SA on mahdollista jakaa myös kilpailuluokassa sijoittumattomalle koiralle. Eli jos esimerkiksi junioriluokassa on yhdeksän erinomaisella palkittua urosta voi tuomari antaa SAn näille kaikille mikäli kokee niiden olevan tarpeeksi tasokkaita tai hän voi jättää kokonaan jakamatta SAn.

- Koirat, jotka ovat sijoittuneet kilpailuluokassa (ERI1, ERI2, ERI3, ERI4) sekä saaneet maininnan sertifikaatin arvoinen (SA) siirtyvät kisaamaan paras uros (PU) tai paras narttu (PN) kehiin. Pelkkä luokkasijoitus ei siis oikeuta PU ja PN kehiin osallistumiseen vaan koiran täytyy sen lisäksi olla tuomarin mielestä sertifikaatin arvoinen. Urokset kisaavat PU kehässä ja nartut PN kehässä, sukupuolet siis erikseen.

- Paras uros kehässä tuomari sijoittaa mielestään neljä parasta paremmuus järjestykseen (PU1, PU2, PU3, PU4). Loput eivät saa erillistä mainintaa paras uros kehään osallistumisesta. Samoin tuomaroidaan myös paras narttu kehä.

- Paras uros ja -narttu kehissä jaetaa sertifikaati (SERT) sekä kansainvälisissä näyttelyissä myös kansainvälinen sertifikaati (CACIB). Ensisijaisesti nämä tulisi antaa voittaja koiralle (PU1, PN1), mutta mikäli koiralla ei ole oikeutta ottaa niitä vastaan ne siirtyvät aina järjestyksessä seuraavalle. Koiralla ei ole oikeutta ottaa vastaan sertifikaattia ollessaan järjestäjä maan muotovalio (MVA). Koiralla ei ole oikeutta ottaa vastaan kansainvälistä sertifikaattia ollessaan kansainvälinen muotovalio (vKANS MVA). SERT sekä CACIB siirtyvät niin kauan kunnes jollain on mahdollista ne vastaanottaa. Mikäli kukaan PN ja PU kehissä sijoittuneista ei ole oikeutettu niitä vastaanottamaan voi tuomari antaa ne jollekin ERI SA palkitulle koiralle, joka ei ole sijoittunut PN/PU kehässä.

- PU sekä PN kehän voittajakoirat siirtyvät kisaamaan rotunsaparas kehään, jossa tuomari vertaa parasta narttua ja parasta urosta keskenään ja antaa mielestään tasokkaammalle koiralle maininnan rotunsa paras (ROP) ja mielestään heikompi tasoiselle koiralle vastakkaisen sukupuolenparas (VSP).

- Kaikki rotunsa parhaat (ROP) siirtyvät kisaamaan ryhmän paras -kehään, joka järjestetään kaikissa roturyhmissä. Jokaisessa roturyhmässä palkitaan neljä parasta ROP koiraa (RYP1, RYP2, RYP3, RYP4). Ryhmäkilapilua ei järjestetä näyttelyissä, joissa osallistumis oikeus on rajattu vain tiettyihin rotuihin.

- Ryhmäkilpailun voittajakoirat (RYP1) siirtyvät kisaamaan Best In Show kilpailuun, jossa sijoitetaan neljä näyttelyn kauneinta koiraa (BIS1, BIS2, BIS3, BIS4). Näyttelyissä, joissa ei järjestetän ryhmäkehiä siirtyvät kaikki ROP koirat suoraan kisaamaan Best In Show -kehään.
--

- Junioriluokassa sekä Veteraaniluokassa valitaan muista luokista poiketen rotunsa paras kyseisen luokan koira.

- Junioriluokassa molempien sukupuolten voittaja (ERI1) kilpailevat keskenään rotunsa paras juniori kehässä, jossa tuomari valitsee mielestään tasokkaamman koiran, joka saa maininnan rotunsa paras juniori (ROP-jun), jolloin toisen sukupuolen edustaja saa maininnan vastakkaisen sukupuolen paras juniori (VSP-jun).

- Veteraaniluokassa molempien sukupuolten voittaja (ERI1) kilpailevat keskenään rotunsa paras veteraani kehässä, jossa tuomari valitsee mielestään tasokkaamman koiran, joka saa maininnan rotunsa paras veteraani (ROP-vet), jolloin toisen sukupuolen edustaja saa maininnan vastakkaisen sukupuolen paras veteraani (VSP-vet).

- Näissä kehissä sijoittuakseen koiran EI TARVITSE olla palkittu sertifikaatin arvoisella (SA) vaan riittää, että koira on palkittu laatumaininnalla ERI sekä on voittanut oman sukupuolensa.

--

- Näyttelyssä voidaan järjestää epävirallinen pentuluokka (PEK).

- Tässäkin luokassa urokset ja nartut kisaavat erikseen.

- Luokassa sijoitetaan neljä parasta koiraa kummassakin sukupuolessa (PEK1, PEK2, PEK3, PEK4).

- Tuomarin on mahdollista jakaa kunniamaininta (KP) kaikille pennuille, jotka ovat mielestään rodunomaisia ja lupaavan näköisiä. Kunniamainintaa ei ole pakko antaa yhdellekään pennulle tai sen voi antaa vaikka kaikille.

- Molempien sukupuolten PEK1 siirtyy kisaamaan rotunsa paras pentu kehään mikäli se on palkittu kunniamaininnalla. Tuomari valitsee mielestään lupaavamman pennun ja antaa sille maininnan rotunsa paras pentu (ROP-pen) ja vähemmän lupaavalle vastakkaisen sukupuolen paras pentu (VSP-pen). PEK1, joka ei ole saanut kunniamainintaa ei voi myöskään olla ROP-pen tai VSP-pen.

- Kaikki ROP-pennut siirtyvät kisaamaan Best In Show -pentu kilapiluun mikäli näyttelyn järjestäjä on halunnut sen järjestää.

- Best In Show-pentu kisassa palkitaan neljä näyttelyn parasta pentua (BIS1-pen, BIS2-pen, BIS3-pen, BIS4-pen)-

--

- Näyttelyssä voidaan järjestää näiden luokkien lisäksi myös kasvattaja luokka (KAS) sekä jälkeläisluokka (JÄL). Kasvattajaluokka yleensä otetaan mukaan kaikkiin näyttelyihin. Jälkeläisluokka järjestetään yleensä vain rodun erikoisnäyttelyssä.

- Kasvattajaluokkaan osallistuu rodun kasvattajat ilmoittamalla oman kennelinsä nimen. Kyseiseen luokkaan osallistuu kennelin neljä kasvattia, joiden tulee olla palkittu laatumaininnalla erittäin hyvä (EH) tai erinomainen (ERI). Mikäli rodussa on enemmän kuin neljä kyseisen kasvattajan koiraa, jotka saavat edellä mainitun laatumaininnan saa tuomari itse valita osallistuvat koirat ja hänen tulee ne ilmoittaa tuloksen perään. Yleensä tähän valitaan parhaiten palkitut koirat. Mikäli rodussa on alle neljä kyseisen kasvattajan koiraa, jotka olisivat saaneet edellämainitun laatumaininnan kyseistä kasvattajaryhmää ei muodostu lainkaan ja silloin tuomari laittaa nimen perään ei voida arvostella (EVA). Tuomari sijoittaa paremmuus järjestykseen neljä tasokkainta ryhmää (KAS1, KAS2, KAS3, KAS4). Tuomari voi antaa mielestään erittäin tasokkaalle ja tasa laatuiselle ryhmälle kunniapalkinnon (KP), kunniapalkintoa ei ole pakko jakaa. KAS1 ryhmä saa maininnan rotunsa paras kasvattajaryhmä (ROP-kas) mikäli ryhmä on palkittu kunniapalkinnolla. Kaikkien rotujen paras kasvattaryhmä siirtyy kisaamaan Best In Show -kasvattaja kehään mikäli järjestäjä on päättänyt sellaisen järjestää. Best In Show -kasvattaja ryhmässä sijoitetaan neljä näyttelyn parasta ryhmää (BIS1-kas, BIS2-kas, BIS3-kas, BIS4-kas).

- Jälkeläisluokkaan koiran omistaja ilmoittaa omistamansa uroksen tai nartun sekä neljä kyseisen koiran jälkeläistä. jälkeläisten ei tarvitse itse osallistua näyttelyn muihin luokkiin eikä niiden tarvitse olla samasta pentueesta. Tuomari sijoittaa neljä parasta jälkeläisluokkaa järjestykseen (JÄL1, JÄL2, JÄL3, JÄL4). Tuomari palkitsee mielestään erittäin laadukkaat ja samantasoiset jälkeläisryhmän kunniapalkinnolla (KP). Mikäli JÄL1 ryhmä saa kunniapalkinnon se on samalla rotunsa paras jälkeläisryhmä (ROP-jäl). Mikäli kunniapalkintoja ei jaeta ei tule rotunsa parasta ryhmää.

--

- Vuosittain järjestetään erinäisiä voittajanäyttelyitä, joiden järjestäjän valitseen yhdistyneiden virtuaaliliittojen vastuuhenkilö karvaturrit -foorumilla. Ketä vaan ei siis ole oikeutettu järjestämään voittajanäyttelyä.

- Voittajanäyttelyissä jaetaan voittaja tittelit seuraaville koirille; ROP, VSP, ROP-jun, VSP-jun, ROP-vet ja VSP-vet.

- Voittajatitteli määräytyy siitä mikä voittajanäyttely on kyseessä. Vuosittain järjestettävistä voittajanäyttelyistä löytää tarkemman listan TÄÄLTÄ(linkki).

- ROP & VSP = vLYHENNEW-VUOSILUKU - esim. vFINW-15
- ROP-jun & VSP-jun = vLYJENNEJW-VUOSILUKU - esim. vFINJW-15
- ROP-vet & VSP-vet = vLYHENNEVW-VUOSILUKU - esim. vFINVW-15